Aktuálne číslo 9/2025

Čaj o piatej
titulka_290_web

Čo nájdete v aktuálnom čísle?

diana_kahleova_david_hulka_bezmasna

Revolúcia na tanieri

Rastliny už nie sú len prílohou – menia pohľad na to, čo je pravým jedlom. Rastlinné mäsiarstvo Bezmasna a rastlinné syry Rýsárna ukazujú, že bezmäsité, chutné a lokálne produkty dokážu zaujať aj tradičných jedákov. Zákazníci objavujú ručne robené alternatívy mäsa a syrov, ktoré sú bez chémie a konzervantov, a zakladatelia projektov ukazujú, že prechod na rastlinnú stravu môže byť jednoduchý, chutný a zmysluplný.

lubomir_smindak_rozhovor

Šéfkuchár z lesa

Keď špičkový kuchár vyhorí, môže sa vrátiť späť k ohňu – doslova. Ľubomír Šmindák, známy ako chef from the woods, po púti do Santiaga vymenil horúcu kuchyňu reštaurácie za varenie v lese. V prírode objavil pokoj, tradičné recepty zo Spiša a nový zmysel života. V článku zistíte, prečo je pre neho dôležitejší spoločný čas pri ohni než dokonalé jedlo, ako vzniklo jeho miesto pre unavených ľudí v Zamagurí a prečo otvorene hovorí o terapii aj traumách.

bistro_kamo

Kde sa dobro násobí

V Ilave stojí malé bistro s veľkým srdcom. Bistro Kámo ukazuje, že pomoc môže rásť a násobiť sa – od kúpy obeda pre človeka v núdzi, cez šancu na prácu pre zdravotne znevýhodnených, až po prvú pizzu pre deti z rodín žijúcich v skrytej chudobe. Príbehy Tibora a Marty Melišovcov, ich zamestnancov i zákazníkov dokazujú, že aj obyčajné jedlo môže meniť životy. A že keď sa dobro delí, v skutočnosti sa znásobuje.

...a ďalšie zaujímavé články. Kúpte si NOTA BENE u vášho najbližšieho predajcu. Prajeme príjemné čítanie!

Napínavá zábava pre milovníkov záhad!

Krížovky NOTA BENE potešia každého, kto miluje záhady, lúštenie a dobrý pocit z pomoci ľuďom bez domova. V každom vydaní vás čakajú originálne tajničky, ktoré vás prenesú do rôznych kútov sveta a za hranice každodennosti.

Redakcia

Mgr. Sandra Pázmán Tordová
sandra.tordova@notabene.sk
0905 143 651